Linux styresystemet

Jeg har de sidste mange år sparet en hel del penge og ganske meget tid ved at bruge det gratis open-source Linux Mint som styresystem og gratis open-source programmer på mine computere i stedet for Microsoft Windows, MS-Office og Windows programmer.

Desuden har jeg undgået en mængde bekymringer. Mine computere crasher ikke, de bliver ikke angrebet af virus, hackere kan ikke overtage dem og bruge dem til diverse skumle formål.

Jeg har været så glad for dette, at jeg vil dele det med dig her.

Hvordan sparer jeg penge ved at bruge Linux & open-source programmer?
Køb/licens af styresystem, Windows programmer samt beskyttelse mod virus er vigtige faktorer. Du ved det sikkert ikke, men MS-Windows koster mere end 500 kroner. Penge du har krav på at få refunderet, hvis du køber en ny computer og ikke ønsker at bruge det styresystem. Indkøb og opgradering af computeren kan gøres meget billigere, da Linux er langt mindre ressourcekrævende. Dette gør også, at du ikke behøver at udskifte computeren så ofte.

Hvorfor sparer jeg tid ved at bruge Linux?
Da Linux ikke er nær så ressourcekrævende og meget mere effektivt konstrueret, kører din computer typisk mere end ti gange hurtigere end samme system med Windows. Så det meste af tiden er sparet, fordi du ikke skal sidde og vente på, at computeren udfører sit arbejde. Installering og opgradering af programmer og selve styresystemet er langt mere strømlinet (automatisk), og tager derfor mindre tid. Tid med virus problemer og hacking er helt undgået.

Bekymringer?
Som sagt bliver Linux yderst sjældent forsøgt angrebet med computer virus - og det er så vidt jeg ved aldrig lykkedes. De fleste moderne Linux 'distroer' er yderst stabile. Alt virker - og det bliver det ved med. Jeg mindes ikke, at have oplevet et 'crash' med Linux styresystem, hvorimod Windows havde det med at bryde sammen flere gange om året. Desuden er der ikke en 'bagdør' til/for Microsoft indbygget i styresystemet. Som du sikkert ved, skal du give Microsoft adgang til din computer for overhovedet at få lov til at bruge den med en moderne version af Windows.

Jeg bruger Linux Mint (21.3 Virginia 64-bit Cinnamon version), fordi det nok er den mest vel-polerede og vel-fungerende version af Linux - eller for den sags skyld af alle styresystemer. Det er så heldigt, at alle kan afprøve det på deres egen computer (v.h.a. en 'live' DVD), før eventuel installation.

Af programmer bruger jeg blandt andet LibreOffice 7 i stedet for MS-Office, Gimp i stedet for Adobe Photoshop, Inkscape for vektor-tegning, Firefox og Brave i stedet for MS-Explorer, Thunderbird i stedet for MS-Outlook. Alle disse programmer kan udveksle filer med Windows (& til dels MAC) programmer, så der er ingen grund til ikke at skifte over her. Skulle du være nysgerrig og/eller have behov for hjælp med Linux Mint, så kontakt mig blot.